Eastplainers – lezingenserie aan de UvA

Eastplainers

De opleiding Russische & Slavische studies heeft een lezingenserie Eastsplainers opgezet, een publieksprogramma waarin bekende journalisten, schrijvers, musici en andere kunstenaars en intellectuelen aan het woord komen die vanuit onder andere Kyiv, Lodz, Minsk en Moskou naar Nederland zijn geëmigreerd of gevlucht. De reeks is opgezet als tegenwicht tegen westsplaining — de gewoonte om ontwikkelingen in Centraal- en Oost-Europa vooral door West-Europese lenzen te bekijken. 

Voor de openingslezing, op 30 november aanstaande om 17:00, verwelkomen we de uit Kyiv gevluchte taalkundige Oksana Kononchuk, die op dit moment verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam als gastonderzoeker. Zij geeft een lezing over de geschiedenis van linguïcide — het talige equivalent van genocide, waarbij een taal moedwillig wordt vernietigd of verboden — in Oekraïne. Hoogleraar historische taalkunde Nicoline van der Sijs modereert de bijeenkomst, en Ellen Rutten trapt af met een korte inleiding tot de reeks als geheel.

NB De bijeenkomsten vinden alleen plaats op locatie en worden niet gestreamd.

Via de informatie en links hieronder vind je meer details, ook over de bijeenkomsten die volgen. De thema’s van de volgende bijeenkomsten zijn: Journalistiek, muziek en literatuur. Studenten, collega’s en geïnteresseerden zijn van harte welkom! Deelname is gratis maar schrijf je wel in om zeker te zijn van een plaats.

Registreren voor de lezing van 30 november, van 17.0018.30 uur, bij VOXPOP Amsterdam, kan via deze registratiepagina. Voor informatie over de andere bijeenkomsten kun je de webpagina Eastsplainers bezoeken.
De serie is tot stand gekomen met steun van de
University of New Europe, Uitgeverij en Boekhandel Pegasus (specialist voor Russisch en andere Oost- en Midden-Europese talen en culturen), en de Amsterdam School for Cultural Analysis.