Literaire vertalingen Russisch-Nederlands en Nederlands-Russisch.

Deze pagina is bedoeld voor informatie over Literaire vertalingen uit het Russisch naar het Nederlands en andersom.

Wilt u een literair werk vertalen, maar weet u niet of iemand zich er ooit al eens aan heeft gewaagd, kijkt u dan eerst in Bibliografie van Russische literatuur in Nederlandse vertaling 1789 – 2020 – Библиография русской литературы в нидерландском переводе 

Misschien wilt u uw eigen vertaling(en) op deze pagina’s publiceren? Wij houden ons graag aanbevolen.

Bibliografie van Russische Literatuur in Nederlandse vertaling

Emmanuel Waegemans / Cees Willemsen / Huub Severiens – Bibliografie van Russische literatuur in Nederlandse vertaling 1789 – 2020 – Библиография русской литературы в нидерландском переводе (Versie 2, 8 mei 2020).

Met grote inzet en monnikenwerk is deze overzichtsbibliografie samengesteld uit eerder in druk verschenen bibliografieën. De auteurs hebben ontbrekende gegevens aangevuld en gegevens gecorrigeerd. Ze vullen de bibliografie nog steeds aan met nieuwe en soms ook oude vertalingen. Via de website van de uitgeverij Benerus is de bibliografie nu als pdf beschikbaar.

De eerdere bibliografieën zijn:

  • Emmanuel Waegemans, Cees Willemsen, Bibliografie van Russische literatuur in Nederlandse vertaling 1789-1985. Leuven, 1991.
  • Emmanuel Waegemans, Bibliografie van Russische literatuur in Nederlandse vertaling 1985-2015. Antwerpen, 2016.

De Collectie Cees Willemsen – geschonken aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag  – stond aan de basis van het eerste deel: Bibliografie van Russische literatuur in Nederlandse vertaling 1789-1985. De collectie bevat Russische literatuur in Nederlandse vertaling vanaf de 18e eeuw tot heden: literatuur (romans, poëzie, toneel), kinderboeken, politieke pamfletten en bijzondere geïllustreerde edities. De collectie omvat ca. 3000 werken, is beschreven in de KB-Catalogus en is ter inzage in leeszaal Bijzondere Collecties van de KB.

Bibliografie van Nederlandse literatuur in Russische vertaling

Werner Scheltjens publiceerde in 2003 de Bibliografija niderlandskoj literatury na russkom jazyke.

Voor informatie over naar het Russisch vertaalde Nederlandse literatuur kunt u terecht bij de Vertalingen database van het Nederlands Letterenfonds.

Neemt u voor vragen of aanbiedingen alstublieft contact met ons op via leraren.russisch@gmail.com