Hier vindt u links die voor u interessant kunnen zijn.
Prospekt en Ablak verschijnen sinds 2010 online (Ablak wordt niet langer bijgehouden, maar artikelen en recensies die gepubliceerd zijn vóór 2015 zijn nog wel te lezen).
Na 17 jaargangen is een einde gekomen aan de gedrukte tijdschriften Prospekt en Ablak. Het programma voor onderwijssamenwerking met Rusland, zoals dat werd uitgevoerd door Bureau CROSS, is met ingang van 2010 gestaakt. Hierdoor is ook de subsidie voor Prospekt en Ablak komen te vervallen.

Centres for Russian Studies
Groningen: Centre for Russian Studies.
Volg het Russisch Centrum Groningen op
Leuven: Centrum voor Russische Studies.
Volg het Russisch Centrum Leuven op  en

Blogs over Rusland
Er wordt veel geblogd over Russisch en Rusland door journalisten, specialisten, studenten en liefhebbers van het land, de taal en de literatuur. Hier volgt een lijst van lezenswaardige blogs. Het streven is deze lijst actueel te houden. Uw tips zijn welkom.

MAPRJaL
Международная Ассоциация Преподавателей Русского Языка и Литературы

MAPRJaL is de Internationale Vereniging van docenten Russisch. De sectie Russisch van Levende Talen is lid van MAPRJaL. Cecilia Odé heeft Nederland vele jaren in het Praesidium van MAPRJaL vertegenwoordigd.

Russisch studeren als hoofdrichting
Universiteit van Amsterdam: Bachelor Slavische Talen en Culturen
Rijksuniversiteit Groningen: Bachelor Europese talen en culturen (daarbinnen afstudeerrichting Russisch)
Universiteit Leiden: Bachelor Russische studies

Universiteit Gent: Vakgroep Slavistiek en Oost-Europakunde
Katholieke Universiteit Leuven: Onderzoekseenheid Slavische studies

Russisch in het HBO
De Haagse Hogeschool biedt in de opleiding European Studies de mogelijkheid naast Engels en een tweede moderne vreemde taal (waar je eindexamen in gedaan hebt) ook nog Russisch te kiezen.

ITV Hogeschool voor Tolken & Vertalen te Utrecht biedt een vierjarige Bachelor Russisch Vertalen en Tolken. Met ingang van september 2013 biedt ITV een nieuwe tweejarige Basiscursus Russisch aan, bedoeld voor iedereen die geen of weinig Russisch kent en die zich in relatief korte tijd een behoorlijk niveau van Russisch wil eigen maken.

Universitaire cursussen Russisch
Rijksuniversiteit Groningen: Talencentrum en Russisch Centrum
Radboud Universiteit Nijmegen: Radboud in’to Languages

Russische scholen in Nederland
Artikel door Eva van Santen in: Prospekt ‘Russische scholen in Nederland’

1.      Amsterdam: Russische school Skazka
2.     Amsterdam: Russisch Cultureel Centrum, tevens Russische school
3.     Almere: Znatoki
4.     Amersfoort: Mozaika – Centrum voor ontwikkeling van tweetalige kinderen
5.     Delft: Russkaja Shkola i klub “Ogonëk”
6.     Den Haag: Начальная школа при посольстве России в Нидерландах

7.     Eindhoven: Multiculturele Gemeenschappelijke Stichting “Buratino”
8.     Enschede: Solnishko
9.     Groningen: Русская школа “Zolotoj Ključik”
10.   Hilversum: Russian culture and development center “Russian Creative”
11.   Leiden: Poesjkin School voor Taal en Kunst
12.   Nijmegen: Russische School Nijmegen
13.   Rotterdam: Russisch Centrum Rotterdam Matryoshka
14.   Voorburg: Eerste Haagse Russische School
15.   Zwolle: geen informatie kunnen vinden

Volksuniversiteiten

Op diverse Volksuniversiteiten in heel Nederland wordt Russisch gedoceerd. Cursussen variëren van beginners tot gevorderd.

Staatsexamen Russisch
Iedereen, ongeacht leeftijd en opleiding, kan in Nederland staatsexamen Russisch afleggen. Er is een strak tijdpad waar u zich aan dient te houden. Voor de opzet en inhoud van het examen Russisch kijkt u bij Staatsexamen havo Vakinformatie 2020 of Staatsexamen vwo Vakinformatie 2020. Het centraal examen Russisch vindt in 2020 plaats op maandag 25 mei, 09.00-11.30 uur.

Het is bij de Staatsexamens ook mogelijk het havo of vwo examen Russisch elementair af te leggen (havo Russisch elementair en vwo Russisch elementair).

Language Teachers Tutors and Schools Marketplace
International overview of Russian teachers at Language-School-Teachers.com. U vindt ca. 46 Nederlandse docenten en taaltrainers Russisch via deze site.

Sputnik

The project «Sputnik» – a network of teachers of Russian as a foreign language.

Covor
Vereniging Covor (“Координационный совет объединенных организаций российских соотечественников в Нидерландах”) te Rotterdam heeft als doelstelling leden (en op sommige gebieden ook niet leden) te ondersteunen bij problemen en vragen op o.a. sociaaljuridisch gebied. Ook helpt Covor nieuwkomers met inburgeren en worden oudkomers ondersteund en gestimuleerd om sociaal actief te zijn of blijven.

Russian School of the Arts
Russian school of the arts Theater, Tekenen, Dans, Zang en Muziek. Jeugdopleidingen met ambities

Russisch für Kinder – Русский для детей в Германии, Австрии, Швейцарии. Dit is een Duitse site voor kinderen en hun ouders, gebaseerd op http://www.russian-online.net/. Omdat de opdrachten en alle tekstjes in het Russisch zijn, lijkt de site mij ook zeer geschikt voor (Russisch-)Nederlandse kinderen en hun ouders die Russisch willen leren of verbeteren.

Rusland.Net
Rusland Net is een Russische portal in Nederland.  Op de site vindt u informatie over Rusland en over Russisch leven in Nederland (culturele, economische en maatschappelijke evenementen).  Onze bedrijvengids bevat informatie over Russische bedrijven, overheidsinstellingen, cultuur, persoonlijke pagina’s van Russen, en dergelijke. De site toont een evenementenagenda van Russische culturele evenementen in Nederland, optredens van grote sterren en leuke feesten… Een onmisbare bron van informatie voor een toerist, die een reis naar Rusland aan het plannen is.

Deze site is tot stand gekomen dankzij de steun van Russkiy Mir Foundation.The Foundation is a joint project of the Ministry of Foreign Affairs and the Ministry of Education and Science and supported by both public and private funds.

Tips, aanvullingen, verbeteringen
De sectie Russisch is geïnteresseerd in aanvullingen op dit overzicht van opleidingen, cursussen en onderwijs Russisch en op het overzicht van Russische scholen. Neemt u a.u.b. contact met ons op zodat wij dit overzicht kunnen completeren. Ook uw suggesties voor verbeteringen zijn van harte welkom. Indien een link niet (meer) blijkt te werken verzoeken wij u dit te melden (bij voorkeur met vermelding van de correcte link).