Anna Enquist brengt ode aan laureaten Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2020

Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2020 voor Irina Michajlova

Irina Michajlova werkt als hoogleraar Nederlandse taal, literatuur en cultuur in Sint Petersburg en is op dit moment de belangrijkste vertaler en pleitbezorger van Nederlandse literatuur in Rusland. Ze krijgt de Martinus Nijhoff Vertaalprijs voor haar vertaaloeuvre van Nederlandse literaire werken naar het Russisch. Ze vertaalde onder andere werken van Hermans en Biesheuvel.

De Martinus Nijhoff Vertaalprijs is de belangrijkste prijs voor literaire vertalers en wordt sinds 1955 uitgereiktVanwege het jubileumjaar 2020 werden twee vertalers onderscheiden met de Martinus Nijhoff Vertaalprijs: Jacques Westerhoven voor het vertalen van Japans naar het Nederlands, en Irina Michajlova voor het vertalen van Nederlands naar het Russisch. Lees hier of hier het uitgebreide juryrapport. Kijk in de Vertalingen Database van het Nederlands Letterenfonds voor alle vertalingen van Irina Michajlova.

De feestelijke uitreiking van de prijs zou aanvankelijk plaatsvinden in maart 2020 maar dat kon vanwege corona niet doorgaan. Daarna werd vrijdag 18 september gekozen als nieuwe datum, maar ook die datum bleek niet haalbaar. Als alternatief schreef Anna Enquist schreef een ode aan beide laureaten en Ellen Deckwitz interviewde hen in hun thuisquarantainesituatie. Kijk hier voor de video.

Eerder werd door het Prins Bernhard Cultuurfonds al een interview met Irina Michajlova gepubliceerd onder de titel ‘“Relativeren” bestaat in het Russisch niet‘.

.