Toekomst van de Russische taal in Oekraïne

Op 6 juni – de geboortedag van Aleksandr Poesjkin – wordt wereldwijd de VN Dag van de Russische Taal / День русского языка gevierd. In 2010 nam Unesco het initiatief om zes Taaldagen in te stellen om recht te doen aan de zes officiële talen die de Verenigde Naties kent en het gelijke gebruik van alle zes talen te bevorderen. Het doel is om meertaligheid en culturele diversiteit te vieren en te leren over het belang van interculturele communicatie. Per taal werd gekozen voor een datum die voor de betreffende taal van historisch belang is. Het Russisch van Poesjkin wordt beschouwd als het begin van het moderne Russisch.

Naar aanleiding van de Dag van de Russische taal sprak KRO-NCRV’s Spraakmakers met de Leidse hoogleraar Egbert Fortuin over de toekomst van de Russische taal in Oekraïne. Is de oorlog reden om definitief te breken met het Russisch of zou dit alleen maar leiden tot escalatie van het conflict? En wat zijn de eisen van Europa ten aanzien van het taalbeleid van haar lidstaten en dus van Oekraïne? Luister naar zijn genuanceerde verhaal.

Op de Dag van de Russische taal in 2019 sprak hoogleraar Ellen Rutten van de Universiteit van Amsterdam met Sander van FunX, inclusief een grappig taalspelletje: Hoe zeg je FunX in het Russisch?