Eindexamen Russisch 2022 in het nieuws

Het Centraal Examen Russisch 2022 zit er weer op. Verspreid over het land deden 55 leerlingen mee aan het examen. Sommigen vervroegd, sommigen op een hoger niveau. In dit bericht zet ik een aantal nieuwsberichten bij elkaar.

Wilt u het eindexamen Russisch eens bekijken? Zelf de opgaven maken? Examenblad publiceert ieder jaar de Vakspecifieke informatie en examendocumenten. U kunt hier ook oude eindexamens terugvinden. Dit zijn de opgaven Russisch havo 2022 en dit de opgaven Russisch vwo 2022, inclusief de bijlage, het antwoordblad en het correctievoorschrift. De oude examens zijn ook goed oefenmateriaal.

RTV Drenthe: Zusjes doen examen in tweede moedertaal op Esdal College: ‘Russisch is voor ons normaal’. De zusjes hebben vervroegd eindexamen gedaan, respectievelijk in 4 en 5-vwo. De moeder van beide leerlingen heeft hen geholpen bij de voorbereiding van de schoolexamens en het eindexamen. Ze zegt: “Ik denk dat dat een verrijking is van iedereen om welke taal dan ook te gaan leren. Mensheid staat en valt bij communicatie en als je verschillende talen spreekt, kunnen we met elkaar communiceren.”
Door Ronald Oostingh, 30 mei 2022

Scholieren.com: Veel woordenboekgeblader tijdens lang examen. De een ging het gemakkelijk af, de ander moest veel opzoeken en was nét aan klaar.
Docent Russisch Jeanette Bron vindt het “niet meevallen.” Zij vertelt: “Wat er nu gebeurt, laat me niet los. Maar dat zal iedereen hebben die veel met Russisch bezig is. Ik vind het nu moeilijk dat ik dit vak geef, maar besteed ook in mijn lessen aandacht aan de oorlog. Uiteindelijk kan het Russisch de sleutel zijn tot meer begrip en contact met elkaar.”
Door Jorieke, 30 mei 2022

De Volkskrant: Jelle Brandt Corstius doet examen Russisch: ‘Onbegrijpelijk dat makers voor dit propagandakanaal kiezen’. Volgens Brandt Corstius is het niveau behoorlijk hoog. Wel heeft hij wat kritiek op de keuze van de teksten, dat kan moderner.
Brandt Corstius: ‘Sinds een paar maanden ben ik helemaal klaar met Rusland.’ Toch hoopt hij dat dat sentiment weer overgaat, ook voor de opleidingen Russisch. ‘Het is namelijk de prachtigste taal van de wereld.’
Door Wies de Gruijter, 30 mei 2022

Foto: Marchje Andringa

Trouw: Gymnasiast Aymon deed eindexamen Russisch: ‘De taal klinkt mooi, maar naar het land zou ik nu niet willen’.
Door Cindy Cloin, 30 mei 2022

Friesch Dagblad: Dasha Romanovna (17) begon zes jaar geleden aan een nieuw leven in Fryslân, maandag doet de geboren Oekraïense eindexamen Russisch. Dit is een foto van het complete artikel.
Door Lars Goerres, 27 mei 2022

Meer weten over het eindexamen Russisch? Lees hier meer, ook over mogelijkheden voor heritage speakers.