Palgrave Handbook of Digital Russia Studies in open access

Dit open access handboek geeft een multi-disciplinair en veelzijdig perspectief op de impact van digitalisering op alle gebieden van het sociale en culturele leven van Rusland, en op de methodes die onderzoekers gebruiken om Rusland te bestuderen.

Het geeft een kritische update over de veranderingen in de Russische maatschappij, de politiek, de economie en de cultuur in de context van alomtegenwoordige connectiviteit en het beschrijft de politieke en maatschappelijke reacties op de digitalisering. Bovendien geeft het antwoord op praktische en methodologische vragen over het gebruik van Russische data en over een breed scala aan digitale onderzoeksmethodes.

Een aantal hoofdstukken is van belang voor diegenen die zich interesseren voor het onderwijs in Rusland en voor de Russische taal en literatuur:
Deep Learning for the Russian Language; Digitalization of Russian Education: Changing Actors and Spaces of Governance; From Samizdat to New Sincerity. Digital Literature on the Russian-Language Internet; Corpora in Text-Based Russian Studies

Het handboek verschijnt op het juiste moment. Het geeft ons inzicht in het veranderende vakgebied van Ruslandstudies en is een essentiële gids voor onderzoekers, gevorderde studenten en promovendi die het huidige Rusland bestuderen.

Gritsenko, Daria, Wijermars, Mariëlle, Kopotev, Mikhail (Eds.) The Palgrave Handbook of Digital Russia Studies. London, Palgrave 2021. Online ISBN 978-3-030-42855-6
DOI https://doi.org/10.1007/978-3-030-42855-6

Dr. Mariëlle Wijermars is Universitair Docent in Cyber-Security en Politiek aan de Universiteit Maastricht. Ze doet onderzoek naar Internet governance met een focus op de impact van internetbeleid op mensenrechten, en op het framen van cyberdreigingen en beleidsreacties. Haar onderzoek laat zich leiden door een interesse in de precaire balans tussen het beschermen van burgers, infrastructuren en instellingen tegen cyberdreigingen en het waarborgen van rechten en vrijheden – van het recht op privacy tot de persvrijheid. Opgeleid als Ruslandkundige put haar onderzoek uit Rusland als haar belangrijkste empirische bron.

Mariëlle is ook redacteur van het open access tijdschrift Digital Icons. Studies in Russian, Eurasian and Central European New Media. Dit tijdschrift wil onderzoek naar nieuwe media in de regio verspreiden onder wereldwijde gemeenschappen van wetenschappers, mediabedrijven en het grote publiek. Volg Digital Icons ook op Facebook en Twitter.