The Dmitriev Affair, nieuwe documentaire van Jessica Gorter

Vanaf 8 juni is The Dmitriev Affair, de nieuwste documentaire van Jessica Gorter in verschillende bioscopen in het land te zien, oa in het Filmhuis in Den Haag, in LantarenVenster in Rotterdam, Rialto De Pijp Amsterdam, Het Ketelhuis in Amsterdam en in het Chassé Theater in Breda.

Er zijn Q&A’s met regisseur Jessica Gorter, bijv. op zaterdag 10 juni in Rialto De Pijp in Amsterdam, op dinsdag 13 juni LantarenVenster in Rotterdam, woensdag 14 juni in het Chassé Theater in Breda en maandag 19 juni in Het Ketelhuis in Amsterdam.

Joeri Dmitriev is een historicus uit Karelië. Hij was hoofd van de Karelische afdeling van Memorial, een inmiddels ontbonden organisatie. Dmitriev ontdekte in Karelië een massagraf uit de Stalintijd met heimelijk geëxecuteerden en deed onderzoek naar de identiteit van de slachtoffers. Ook organiseerde hij herdenkingen voor nabestaanden. De Russische autoriteiten werkten dit onderzoek tegen. Dmitriev werd gearresteerd en tot gevangenisstraf veroordeeld.