Margreet van Brink, pionier van Russisch op School, is overleden

О нет, мне жизнь не надоела,
Я жить люблю, я жить хочу,
Душа не вовсе охладела,
Утратя молодость свою. [… А.С. Пушкин)

De prachtige grande dame van het Russisch onderwijs in Nederland Margreet van Brink is woensdag 23 maart plotseling overleden, thuis in haar woning in Deventer. Ze is 84 jaar geworden. De sectie Russisch treurt om het verlies van deze pionier van het vak Russisch op School en oud-voorzitter (in de jaren ’70). We hebben een grote bewondering voor haar: pittig, met humor en een voorbeeld van hoe je oud zou willen worden. Ze was tot het laatst betrokken bij het onderwijs Russisch, en aan alles kon je merken dat ze een docent pur sang was.

Het afgelopen jaar heeft Margreet haar kennis van het onderwijs Russisch op school gedeeld met haar oud-leerling Herman Starink. Hij is de auteur van het boek Russisch aan de IJssel dat in november 2010 verscheen. Het is geheel gewijd aan 40 jaar onderwijs Russisch in Deventer en Margreet speelt daarin vanzelfsprekend een hoofdrol. Samen met Herman heeft ze archivalia bestudeerd, ze heeft hem haar eigen herinneringen verteld en minutieus de drukproeven gecorrigeerd. We zijn heel erg blij voor Margreet dat ze de publicatie van dit boek heeft mogen meemaken. Het werd feestelijk gepresenteerd tijdens de Deventer manifestatie ‘Tolstoj aan de IJssel’.

Tijdens deze manifestatie werd ook de Sectie Midden- en Oost-Europese Studies van de Geert Grote Universiteit officieel geopend. Het Russisch en Deventer zijn al sinds de jaren ’70 nauw met elkaar verbonden en ondanks het verdwijnen van het schoolvak Russisch op het Etty Hillesum Lyceum blijft die band levend door de oprichting van dit instituut in Deventer. Dezelfde middag vond een reünie van oud-leerlingen Russisch aan het Alexander Hegius Lyceum (het huidige Etty Hillesum Lyceum) plaats. Margreet had ze het liefst allemaal willen ontvangen, ze kende ze nog allemaal en wist vaak ook nog wat ze nu doen. Ze heeft naar deze dag toegeleefd en ervan genoten. Zelf heb ik Margreet in september wat beter leren kennen tijdens een interview dat ik met haar hield bij gelegenheid van 40 jaar Russisch op school. Ze vertelde met enthousiasme en precisie en ze hechtte eraan ook langs deze weg het belang van het vak Russisch te onderstrepen. We maakten plannen om het volledige archief van de Sectie Russisch van Levende Talen, nu ook 40 jaar oud, te ordenen en te beschrijven en we rekenden op Margreet. We konden ons niet voorstellen dat deze kwieke dame met haar scherpe geest er op een dag niet meer zou zijn. We wensen Margreets partner, familie en vrienden heel veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Namens de sectie Russisch van Levende Talen
Geramé Wouters
28 maart 2011

 

Kijk hier en hier voor overlijdensberichten

Op 28 maart 2011 publiceerde De Stentor een kort overlijdensbericht: ‘Moeder van Deventer Slavistiek overleden

Herman Starink, auteur van Russisch aan de IJssel of de Oost-Europese ervaringen van een Deventer school als tijdsdocument (Deventer Universitaire Pers 2010), schreef een uitgebreid ‘In Memoriam’ in De Stentor

Lees het interview met Margreet van Brink, LTM 97 (2010), nr. 8

Lees de recensie in LTM 98 (2011), nr. 1 van Olav Petri van het boek Russisch aan de IJssel door Herman Starink, oud-leerling van Margreet van Brink.

Bekijk ook het filmpje van de boekpresentatie met Jeroen Smit