Manifestatie ‘Tolstoj aan de IJssel’

Ter gelegenheid van de honderdste sterfdag van Lev Tolstoj (1828-1910) vond op 20 november 2010 in Deventer de manifestatie ‘Tolstoj aan de IJssel‘ plaats.

In de middag presenteerde Herman Starink zijn boek ‘Russisch aan de IJssel of de Oost-Europese ervaringen van een Deventer school als tijdsdocument 1971-2007. Dit boek vertelt het verhaal van 40 jaar onderwijs Russisch aan de Alexander Hegius SG, later Etty Hillesum Lyceum. Margreet van Brink, pionier van Russisch op School, startte er in 1971 met het vak Russisch aan een groep 2e-klassers. In 1976 deden de eerste leerlingen eindexamen.
Jeroen Smit volgde 3 jaar Russisch en ging mee op reis naar de Sovjet-Unie. Het heeft hem gevormd. In dit filmpje haalt Jeroen herinneringen op en steekt hij de loftrompet over zijn lerares Russisch, Margreet van Brink. Hij bedankt haar hartelijk voor haar inspirerende lessen en haar voorbeeld. Bovendien verwoordt hij nog eens het belang van het vak Russisch.

Zie ook het Verslag van de manifestatie Tolstoj aan de IJssel (20 november 2010) op de website van de Geert Grote Universiteit. Tevens werd deze dag aan de Geert Grote-universiteit te Deventer een nieuw onderzoeksinstituut geopend, het Gerson Instituut. Te zijner tijd zal dit instituut uit drie secties – met elk een eigen bibliotheekcollectie – bestaan. Beoogd zijn een Sectie Midden-Europa, een Sectie Oost-Europa met een aparte Afdeling Slavistiek en een Sectie Europees Recht, Kerkelijk Recht (zijnde de oudste vorm van Europees Recht) en Kerkgeschiedenis.

Boekgegevens:
Starink, Herman (2010). Russisch aan de IJssel of De Oost-Europese Ervaringen van een Deventer School als Tijdsdocument 1971-2007. Deventer Universitaire Pers (in de nieuwe reeks: ‘Deventer Internationaal’). 288 pagina’s. Met 48 pagina’s grotendeels in kleur uitgevoerde afbeeldingen. Prijs € 29,75. ISBN: 978-90-79378-50-0

De Stentor schreef op 19 november 2010 naar aanleiding van de publicatie van Starinks boek een kort bericht ‘Marginaal bestaan Russisch aan IJssel‘. 

Voor Levende Talen Magazine schreef Olav Petri deze recensieVolgens hem is het een zeer leesbaar tijdsdocument dat veel breder van opzet blijkt te zijn dan de titel suggereert. De ondertitel dekt de inhoud veel beter. De lezer krijgt niet alleen een beeld van Russisch in Deventer, maar hij krijgt ook inzicht in de ontwikkeling van onderwijsmateriaal Russisch voor Nederlandse scholieren sinds de vroege jaren ’70. 

Voor Boekenroute.nl schreef Olav Petri deze recensie.