Wat eten we met maslenitsa?

In de week van 8 tot 14 maart 2021 wordt in Rusland Maslenitsa of Boterweek gevierd. Op 15 maart begint de Grote vasten, de periode van 40 dagen tot het paasfeest. Deze Veliki Post duurt tot 1 mei. Op 2 mei is het Russisch Pasen.

In de aanloop naar het paasfeest – het belangrijkste feest van Rusland – schreef slavist en gourmand Jos Schaeken een korte culinaire serie over het pannenkoekenfeest maslenitsa, de Grote Vasten en het paasmaal. Aan de hand van het klassieke Russische kookboek Een geschenk voor jonge huisvrouwen van Jelena Molochovets uit 1861.

Deze serie verscheen in 2019 in Raam op Rusland. Podium voor kennis, analyse en debat in het Dossier Cultuur.

Wat eten we met Maslenitsa? Deel 1

Wat eten we (niet) met Grote Vasten? Deel 2

Russisch Pasen: na de dienst een rijk gevulde dis Deel 3