Boltovskaja’s boek ‘Hoe ik het plan van mijn moeder saboteerde’

 

Vertaler Pieter Boulogne publiceerde op zijn blog ‘Van Poesjkin tot Poetin en snel terug’ een voorproefje van Aleksandra Boltovskaja’s boek Hoe ik het plan van mijn moeder saboteerde (en trouwde met een Belg).

In dit tragikomische boek beschrijft Boltovskaja haar leven in België.

Van de flaptekst: “Aleksandra werd geboren in 1966 in Kaliningrad en groeide op nabij Leningrad. In de onzalige jaren negentig, na de implosie van de Sovjet-Unie, leerde ze via briefwisseling een Belgische landbouwer kennen, waarna ze verhuisde naar Limburg, om er met hem te trouwen. Over haar ervaringen als emigrante schreef ze dit tragikomische boek. Het kan gelezen worden als een liefdesverklaring aan haar gastland, België, en als een afrekening met haar moederland, Rusland, maar paradoxaal genoeg is ook het omgekeerde waar. Welkom in het land der sauzenslurpers!”

Pieter Boulogne vertaalde dit boek. Drie verhalen verschenen eerder in het literaire tijdschrift Deus Ex Machina. Ook in Tijdschrift voor Slavische Literatuur, nummer 85 van december 2020 verschenen drie verhalen van Alexandra Boltovskaja.

Aleksandra Boltovskaja vertelt over haar boek op de facebookpagina van Deus Ex Machina.

Het boek verschijnt op 15 februari bij Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts. ISBN: 9789463933698.

Zie hier een recensie van dit boek door Emmanuel Waegemans.