Sovjet kinderboekillustraties 1917-1953 gedigitaliseerd

De prachtige Cotsen Children’s Library van Princeton University heeft illustraties uit haar collectie van Sovjet kinderboeken gedigitaliseerd. Het project heet Playing Soviet. The visual languages of early Soviet Children’s Books, 1917-1953. Een team van experts heeft de illustraties verzameld en in detail beschreven. In dit project wordt de relatie tussen artiesten, soorten afbeeldingen, kleurgebruik, stijl en informatie over de publicatie in kaart gebracht. 

De illustrator kreeg in de Sovjet-Unie dezelfde status als de schrijver. Tot de bekende illustratoren behoren Alexander Deineka, El Lissitzky, Vladimir Lebedev en anderen. Zij hadden de taak kinderen op te voeden tot modelkinderen volgens de Sovjet ideologie en beelden speelden daarbij net zo’n belangrijke rol als teksten.

De Cotsen Children’s Library bezit ongeveer 2500 Sovjet kinderboeken. De digitale collectie Playing Soviet wordt de komende jaren dan ook nog verder uitgebreid met ca. 100 afbeeldingen per jaar.

Ook in Nederland is een grote collectie Sovjet kinder(prenten)boeken te vinden uit de periode 1920-1936, namelijk in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam. De collectie bevat boekjes van bekende schrijvers en illustratoren als Daniil Charms, Marsjak, Majakovskij, Tsjukovskij, Lebedev, Deineka, Ermolaeva en anderen. De collectie van het IISG bestaat uit ongeveer 375 boekjes en is uitgebreid beschreven. De omslagen van circa 50 boekjes zijn op de website te zien.