Eindexamen Russisch 2016 in het nieuws

Het zit er weer op, het centraal examen Russisch voor havo en vwo 2016. Op diverse plekken in het land deden scholieren hun best op de, soms pittige, teksten en vragen. Sommige leerlingen zijn tweetalig en spreken Russisch van huis uit. Deze heritage leerlingen doen eindexamen Russisch om recht te doen aan hun achtergrond, om hun gemiddelde op te krikken en soms in plaats van een andere moderne vreemde taal. Russisch heeft immers dezelfde status als de andere moderne vreemde talen. Nederlandstalige leerlingen kiezen Russisch omdat zij geïnteresseerd zijn in de Russische taal en cultuur, energie hebben voor een extra vak en een extra uitdaging zoeken. Sommige leerlingen willen zich in hun verdere carrière blijven richten op de Russische taal en cultuur en op Rusland.

Het Brabants Dagblad wijdde een artikel aan de laatste vakken van deze eindexamenperiode, de talen Arabisch, Fries, Russisch, Spaans en Turks. Ook staat er een blog over deze laatste examens op de website Scholieren.com/eindexamens2016. Daar vindt u ook de examens (tekstboekjes, opgaven en correctievoorschriften). Hoe de leerlingen het examen waardeerden ziet u in de sentimentmeter van Scholieren.com.Sentiment Eindexamen Russisch

Jeanette Bron, docente Russisch op het Praedinius Gymnasium en haar zeven examenkandidaten waren te zien op de lokale OogTV. Eén kandidaat is leerling van het Praedinius Gymnasium, de overige kandidaten zijn afkomstig van het Gomarus College, het Maartens College en het H.N. Werkman Stadslyceum. Zij volgden onderwijs Russisch op het Praedinius Gymnasium. Eén leerlinge van het Celeanum Gymnasium Zwolle, volgde afstandsonderwijs Russisch bij mevrouw Bron.

Vóór het examen sprak Radio RTVNoord met docente Jeanette Bron en twee leerlingen. Ze waren kort voor aanvang van het examen live in de uitzending Vroeg op Noord te horen (min. 51.23-55.34).

Even na 09.00 uur sprak RTVNoord eveneens in het programma Vroeg op Noord (min. 18.52-23.40) met Geramé Wouters van de sectie Russisch van Levende Talen, over het vak Russisch op school.

Gelijk met het examen Russisch op middelbare scholen, vond ook het Staatsexamen Russisch plaats. Staatsexamenkandidaten Russisch doen namelijk precies hetzelfde centrale examen als de scholieren. Op de website van Duo staat de vakinformatie havo en de vakinformatie vwo voor staatsexamenkandidaten 2016. Sommige heritage leerlingen kiezen voor het Staatsexamen als hun school geen mogelijkheid biedt om het examen op school af te leggen.

Hebt u nog aanvullingen op dit overzicht van Eindexamen Russisch in het Nieuws? Dan ontvangen wij graag een berichtje van u.