Total’nyj Diktant 2014

Het Russische ToTaal dictee is een jaarlijks terugkerende actie met als doel om de aandacht te vestigen op het correct schrijven. Het dictee is vrijwillig en gratis en wordt tegelijkertijd in honderden steden in Rusland en in de rest van de wereld gehouden (afhankelijk van de tijdzone). Iedereen die geïnteresseerd is, mag aan het dictee deelnemen.

In 2014 wordt het ToTaal dictee op 12 april om 15.00 uur ook in Amsterdam gehouden. U kunt zich aanmelden als deelnemer of als docent (dictee’s nakijken). Nodig a.u.b. ook uw collega’s en studenten uit.

Het ToTaal dictee is een Russische tegenhanger van “Het Groot dictee der Nederlandse taal”. Het idee van het ToTaal dictee is in Siberië geboren. Het eerste ToTaal dictee werd in 2004 gehouden aan de Humanitaire Universiteit van Novosibirsk. Het dictee werd één keer per jaar gehouden en de teksten kwamen oorspronkelijk uit de klassieke Russische literatuur. Met de tijd werd het dictee steeds populairder. Zo werd in 2013 het ToTaal dictee in meer dan 150 steden in verschillende landen gehouden.

Tegenwoordig worden de teksten van het dictee door populaire schrijvers geschreven. De laatste jaren waren dat Boris Strugatskij, Dmitrij Bykov, Zachar Prilepin en Dina Rubina. Tekstschrijver van 2014 is Aleksej Ivanov.

Het dictee zelf duurt 1 uur. Wij starten met een presentatie, een videoboodschap van Aleksej Ivanov (de tekstschrijver). Hij gaat de tekst zelf voorlezen. Daarna gaan de deelnemers met het dictee aan de slag. Na afloop van het dictee kijkt iedereen zijn eigen dictee na. De bijeenkomst eindigt met een kennismaking met een kopje koffie en de prijsuitreiking aan de winnaar.

U kunt zich inschrijven door middel van een mail naar marina@cultureelcentrum.nl of via Facebook pagina: https://www.facebook.com/events/799323220080912/