Examens Russisch 2013 in het nieuws

Het was een drukke dag voor alle betrokkenen bij het examen Russisch, vooral voor de kandidaten die verspreid over het land van 13.30-16.00 uur examen deden. En ook voor de docenten, voor Pegasus en de kandidaten voor het publieke examen. Op radio en tv werd veel aandacht besteed aan het examen en in een aantal (internet)kranten. Sommige kandidaten werden meerdere keren gebeld: Radio538hitzone, SLAM-FM, Scholieren.com en Nu.nl wilden allemaal weten hoe het nu was om eindexamen Russisch te doen.
OOG-TV uit Groningen was voor aanvang van het examen aanwezig op het Praedinius Gymnasium en sprak met Andrej, Simone en hun docente Jeanette Bron.

 

 

BN’ers op examen Russisch

Een zestal bekende Nederlanders legde op woensdag 15 mei het centraal examen Russisch havo of vwo af. Wie beheerst Russisch het best? De kandidaten waren: Arnold van Bruggen (The Sochi Project), Jessica Gorter (documentairemaakster), Kysia Hekster (NOS-journaliste), Laura Starink (schrijfster) en, op afstand vanuit Washington, Wessel de Jong (NOS-correspondent). Daarnaast deden drie Nederlandse scholieren het examen.

Om vier uur, toen de officiële examens achter de rug waren, werden de gasten welkom geheten door Pegasus en LT sectie Russisch. Via Skype wensten de Groningse examenkandidaten Russisch de deelnemers in Amsterdam veel succes. Daarna gaf Fedor Voronin, cultureel attaché van de Russische Ambassade het startschot voor het examen. Drie kwartier werd er in diepe stilte hard gezwoegd, ook door enkele binnengelopen belangstellenden. Kysia Hekster en Wessel de Jong scoorden beiden een 10, Laura Starink haalde een 9,8. Het examen werd afgesloten met een glaasje wodka en Russische zakoeski.

Tijd: woensdag 15 mei, om 16.00 uur.
Locatie: Boekhandel Pegasus, Singel 367, Amsterdam
Voor meer informatie: Boekhandel Pegasus

Luister naar een kort interview met Kysia Hekster tijdens het examen op 3FM: Oud-correspondent Kysia Hekster maakt examen Russisch

Zie ook de video Russisch eindexamen havo/vwo voor interviews met Kysia Hekster, Arnold van Bruggen, Paul Hendriks (rector Dalton Voorburg) en Fjodor Voronin (Cultureel Attaché Russische Ambassade te Den Haag).

 

Voor meer Eindexamen Russisch in het nieuws

Kijk hier voor meer informatie over het examen Russisch en voor oefenexamens